Posted in Infografike

SVETSKI DAN PČELA – BUMBAROVA ZAKLETVA

The post SVETSKI DAN PČELA – BUMBAROVA ZAKLETVA appeared first on DATA MEDIA MARKET.

Na Svetski dan pčela, 20.maj, teško je ne setiti se omiljene dečje pesmice: “Zakleo se bumbar u cvet i u med, da će na livadi da napravi red. Neće tu da vršlja od sad bilo ko…”. Ali kako stoje stvari, čovek još nije krenuo za bumbarovom zakletvom, i dalje vršlja – populacija pčela se ozbiljno smanjuje u svetu, narušavajući biodiverzitet, ekosistem, bezbednost hrane. Ugrožavajući samog čoveka.

Apeli da se napravi red na svetskoj livadi sve su češći i glasniji, ali su još daleko od dovoljno organizovane akcije, bilo na globalnom bilo na lokalnom nivou, da se pčele istinski zaštite. U mnogim zemljama i regionima donete su konkretne mere, zabranjena je upotreba štetnih pesticida, ali…

Svetski dan pčela – pomor kolonija pčela sve češći

Samo u poslednjoj deceniji, populacija pčela u svetu se smanjila za više od 30 odsto. Najviše je tome doprinela prekomerna upotreba pesticida, neonikotinoida pre svih, zbog kojih sve češće slušamo vesti o masovnom trovanju pčela  (i drugih oprašivača). Istovremeno, obim biljne proizvodnje, za koju je oprašivanje neophodno, u poslednjih 50 godina narastao je za 300 odsto. 

I ovog proleća pčelare u Srbiji sačekao je pomor pčela zbog trovanja pesticidima, iako je zakonom zabranjeno korišćenje preparata koji su otrovni za pčele u vreme cvetanja voćaka. Zakon jasno definiše kada se i čime usevi prskaju radi zaštite. Teško je prihvatiti neznanje kao obrazoženje. Nemar i nedostatak svesti su najveći problem. Dve trećine naše ishrane zavisi od pčela. Malo li je?

PČELE – jedini insket koji pravi hranu za ljude

Uz sav ekonomski, socijalni i kulturološki značaj koji pčele imaju za čoveka, ne treba smetnuti sa uma da su one i jedini insekt koji proizvodi hranu koju čovek koristi – med. Čovek ga koristi oduvek – u drevnoj Kini, među starim Egipćanima, Jevrejima, Arapima, korišćen je kao lek i za spravljanje pića.

Iako rad pčela shvatamo olako, kao nešto dato, samo po sebi, malo znamo o tome. Prosečni vek jedne pčele je pet godina, i ona u tom periodu napravi svega  1/12 kašičice meda. U jednom letu obiđe 50 do 100 cvetova, a za kilogram meda potrebno je “obići” više od 10 miliona cvetova. Koliko je onda pčela potrebno za tu jednu teglu meda od kilograma?

Najveći izvoznici meda u svetu

Sa opadanjem populacije pčela u svetu, opada i proizvodnja meda. Globalni izvoz prirodnog meda pao je za samo četiri godine (2014 – 2018) sa 2.4 milijarde dolara na 2.2 milijarde.  Sve zemlje, izvoznice meda, u proseku su zabaležile pad od 5.7% u ovom periodu, dok je od 2017.godine na 2018, pad dostigao 7 procenata.

Svetski dan pčela - najveći izvoznici

Svetski dan pčela odnedavno se obeležava, na predlog Pčelarskog saveza Slovenije koji je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

The post SVETSKI DAN PČELA – BUMBAROVA ZAKLETVA appeared first on DATA MEDIA MARKET .

Nema tagova.