Posted in Infografike

REKORDNE PREMIJE NA AUSTRALIAN OPENU 2019

Prvi ovogodišnji Grend slem na teniskom turu polako se privodi kraju, a osim imena pobednika ostaće zabeleženo i da je Australian Open 2019 odvojio rekordni novčani fond od 62,5 miliona australijskih dolara (38,3 miliona evra) – za 14 odsto više nego prošle godine, i duplo više u odnosu na samo pre šest godina (30 miliona).

Australijanci su, mereno evrima, za ovojanuarsko izdanje svog turnira izdvojili više nego Britanci za Vimbldon prošle godine (€ 37.6 miliona), nešto manje od Francuza (€ 39.2 miliona), dok za Amerikancima zaostaju oko 6 miliona evra. Donekle neznatne razlike u milionskim iznosima, imaju jednu zajedničku karakteristiku – neprekidni trend rasta (Tabela 1).

Rast premija na grand slem turnirima
Tabela 1. Izvor: Zvanični sajtovi Grend slem turnira

Pravda za sve učesnike turnira

Konstantan rast ukupnog fonda na grend slem turnirima odražava se i na permanentni rast novčanih premija za igrače. Procentualno, u poslednjih pet – šest godina tu promenu najviše osećaju kvalifikanti i oni koji takmičenje završavaju u ranoj fazi turnira, kao i igrači u dublovima. Tako će, recimo, gubitnik u prvom kolu singla zaraditi ove godine u Australiji 75.000 tamošnjih dolara, ili 30 odsto više nego prošle godine, dok će poraženi u prvom kolu kvalifikacija dobiti 15.000, odnosno duplo više nego 2018 (Tabela 2).

Australia Open 2019 - novcane nagrade
Tabela 2. Izvor: Australian Open

Istovremeno, što su igrači bliži završnici turnira, procentualni rast njihovih novčanih nagrada u odnosu na prethodnu godinu je niži. Pobednicima prvog ovogodišnjeg grend slem turnira u obe konkurencije pripašće tek vrlo skromnih 2,4 odsto više u odnosu na 2018. godinu. Doduše ta “skromna” pobednička premija iznosi 4.1 miliona australijskih dolara (2.51 miliona evra). I već je više nego udvostručena u odnosu na 2009.godinu (Tabela 3) i učetvorostručena u odnosu na 2002.

Australian Open 2019 - Premije pobednika
Tabela 3. Izvor: Australian Open

Nagli skok premija u 21.veku

U trci za novčanim rekordima, sponzori četiri najveća teniska godišnja turnira, ma koliko da se prate, u poslednih pedesetak godina nisu uvećavali svoje fondove istim tempom (Tabela 4). Australijski i američki grend slem postali su znatno izdašniji u apsolutnim iznosima u poslednjih petnaestak godina u odnosu na preostala dva evropska, čije se premije kreću gotovo paralelnim ali ujednačenim ritmom u poslednjih pola veka (dok su premije u Parizu računate u francuskim francima, nagli skok od oamdesetih do prve godine ovog veka je zapravo bio samo posledica promenjive vrednosti valute).

Rast premija za pobednike Grend slem turnira
Tabela 4. Izvor: Zvanični sajtovi GS turnira

 

The post REKORDNE PREMIJE NA AUSTRALIAN OPENU 2019 appeared first on .

Nema tagova.