Posted in Infografike

DAN INTERNETA – POLA VEKA OD PRVE E-PORUKE

The post DAN INTERNETA – POLA VEKA OD PRVE E-PORUKE appeared first on DATA MEDIA MARKET.

I ovog 29.oktobra svet će obeležiti Međunarodni dan interneta, 15.put od kada je ovaj datum dobio status Dana. Onaj prvi 29.oktobar, koji je označio najveću prekretnicu u istoriji telekomunikacija i tehnologija dogodio se 1969.godine, u Kaliforniji, kada je prva elektronska poruka sa jednog poslata na drugi kompjuter putem ARPANET-a (Advanced Research Projects Agency Network), današnjeg Interneta.

Tog dana, pre 50 godina, sa UCLA univerziteta U Los Anđelesu, sa kompjutera SDS Sigma 7 Host poslata je tekstualna poruka na kompjuter SDS 940 Host u Istraživačkom centru u Stenfordu. Trebalo je da sadrži reč “login”, ali je, u prvom pokušaju, već posle ukucanog slova “o” sistem pao. Sat kasnije, poruka je ipak prošla.

Dvadeset godina kasnije, u CERN-u (Evropska laboratorija za nuklearna istraživanja) je britanski naučnik Tim Berners-Li osmislio World Wide Web (www) kako bi istraživači mogli automatski da dele informacije, na NeXT kompjuteru. Uzgred, pre 6 godina, CERN je lansirao projekat sa ciljem da obnovi prvi ikada napravljen websajt: info.cern.ch.

Sve ostalo je istorija. U svetu danas postoji bezmalo dve milijarde web sajtova, a internet više nije potreba već način života u celom svetu.

DAN INTERNETA - POLA VEKA OD PRVE ELEKTRONSKE PORUKE

DAN INTERNETA - POLA VEKA OD PRVE ELEKTRONSKE PORUKE

DAN INTERNETA - POLA VEKA OD PRVE ELEKTRONSKE PORUKE

 

 

The post DAN INTERNETA – POLA VEKA OD PRVE E-PORUKE appeared first on DATA MEDIA MARKET .

Nema tagova.