Posted in Infografike

BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU

The post BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU appeared first on DATA MEDIA MARKET.

Borba protiv gladi u svetu se nastavlja, mada cene hrane i dalje rastu. Na međunarodnom tržištu, cene hrane porasle su u maju 2019. za 1,5 odsto, saopštila je Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu FAO. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mlečnih proizvoda od 3 odsto i mesa od 5,2 odsto neutralisalo pad cena žitarica.

BROJ GLADNIH U SVETU SE SMANJUJE

Rast potražnje za hranom po pravilu donosi skok cena. Za proizvodjače to je dobra vest. Skok cena, medjutim, ne ide u prilog gladnima čiji je broj na globalnom nivou prepolovljen u odnosu na period od pre četvrt veka, ali opet iznosi vise od 700 miliona.

Zemlje Istočne Azije, Latinske Amerike i Kariba pokazale su najveći napredak u smanjenju gladi zahvaljujući ekonomskom rastu, ulaganjima u poljoprivredu i relativnoj političkoj stabilnosti.

MERE ZA GLOBALNO SMANJENJE GLADI

Globalno smanjenje gladi rezultat je poboljšane produktivnosti u poljoprivredi, posebno porodičnih gazdinstava i malih farmera. Bolje mere socijalne zaštite, kao što su bonovi za hranu ili programi školskih obroka, takođe su značajno uticale na globalno smanjenje gladi.

Subsaharska Afrika i dalje ima najviši stepen neuhranjenosti u svetu. Skoro svaki četvrti stanovnik nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav život, navodi FAO.

U SRBIJI SE BROJ GLADNIH POVEĆAVA

U Srbiji oko 20 odsto stanovništva živi u teškom materijalnom položaju a 10 odsto, odnosno oko 700.000 gradjana, živi ispod apsolutne granice siromaštva. Za razliku od svetskog trenda u Srbiji se tokom decenija broj gladnih povećavao.

BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU
BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU

The post BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU appeared first on DATA MEDIA MARKET .

Nema tagova.